Er zijn verschillende soorten lijmen, maar niet alle lijmen kunnen hoge temperaturen weerstaan. Een standaard lijm kan vaak niet meer dan 80 graden Celsius verdragen. Wanneer u deze lijm toch blootstelt aan extreme temperaturen zoals 175°C of zelfs 200°C, zal de verbinding tussen de materialen niet behouden blijven. Als het aankomt op het verlijmen van materialen die aan hoge temperaturen worden blootgesteld, biedt Lubribond een reeks geavanceerde hittebestendige lijmen en siliconen, die in staat zijn om extreme temperaturen tot wel 200-250 °C te weerstaan.

 

Speciale lijm voor temperaturen tot 200°C en hoger

Voor industriële toepassingen die worden blootgesteld aan extreme temperaturen tot wel 200°C en hoger, is het gebruik van hittebestendige lijm essentieel om sterke en duurzame verbindingen te garanderen. Of het nu gaat om lucht- en ruimtevaarttoepassingen met temperatuurschommelingen, afdichtingen in verwarmingssystemen of het herstellen van delicate elektronica, hittebestendige lijmen zijn de ideale keuze om materialen te verbinden en te beschermen in omstandigheden met extreem hoge temperaturen.

Er zijn verschillende soorten hittebestendige lijm, zo is epoxy lijm ideaal voor stijve verbindingen tussen dezelfde materialen, terwijl acrylaatlijm juist flexibeler is en een hogere impactsterkte biedt. Met de juiste keuze van lijm kunt u ervoor zorgen dat uw verbindingen bestand zijn tegen de hitte. Hieronder lichten we de verschillende hittebestendige lijm en siliconen verder toe.

 

 Epoxy lijm: een veelzijdige krachtpatser

Epoxy is een veel gebruikte lijmsoort en staat bekend om zijn uitstekende hechting en duurzaamheid. Er zijn één-component epoxy lijmen en twee-component epoxy lijmen. Een twee-componenten lijm wordt gemengd voordat ze wordt aangebracht. De chemische reactie tussen de twee componenten zorgt voor uitharding en een sterke hechting aan diverse materialen.

Voor grotere projecten en situaties waarbij voldoende verwerkingstijd nodig is, wordt vaak één-component lijm gebruikt. Het tweede component zit bij deze epoxy lijm in een thermische schil, die pas wordt geactiveerd wanneer warmte wordt toegepast. Hoewel deze lijmsoort een langere open tijd heeft om aan te brengen, vereist ze wel een oven of warmte-instrument om uit te harden. Een voorbeeld van de toepassing waar de een-component epoxylijm van Permabond in extreme temperaturen wordt toegepast, is het verlijmen van box koelers in schepen.

 

Acrylaatlijmen: flexibel en sterk

Acrylaatlijm, ook wel bekend als methacrylaatlijm, is een krachtige twee-componentenlijm die geschikt is voor toepassingen waarbij materialen worden blootgesteld aan hoge temperaturen. Deze lijmsoort is ontworpen voor het verlijmen van composieten, thermoplasten en metalen. Het unieke voordeel van acrylaatlijm tegenover bijvoorbeeld epoxylijm ligt in de flexibiliteit ervan, waardoor het een hogere impactsterkte behoudt en beter bestand is tegen schokken en stoten. Een ander pluspunt van de acrylaatlijm is de verschillende mogelijkheden in termen van open tijd. Naast de varianten met een mengsysteem bestaat er ook een “no-mix” systeem, waarbij de componenten afzonderlijk van elkaar op de te verlijmen materialen worden aangebracht. Pas wanneer deze met elkaar in contact komen, start het uithardingsproces. Dit resulteert in een langere open tijd bij het aanbrengen van de lijm.

 

Cyano-acrylaatlijmen: supersnelle uitharding

Cyano-acrylaatlijmen, ook bekend als secondelijm, zijn uitstekend voor snelle hechting, maar hebben een beperkte spleetvulling vanwege hun vloeibaarheid. Ze zijn ideaal voor nauwsluitende verbindingen met minimale ruimte tussen de materialen. Het is daarom bij uitstek geschikt voor het bevestigen van kleine onderdelen op printplaten in de elektronica-industrie. Secondelijm kan tegen hitte tot wel 200 °C en met post-cure in de oven zelfs tot 250 °C. Door deze hittebestendige eigenschappen is de warmte die ontstaat tijdens het gebruik van elektronische apparaten geen probleem voor de hechting van de componenten. Het biedt een uitstekende hechtsterkte op staal, aluminium en de meeste metalen oppervlakken. De cyano-acrylaat hecht ook goed aan een breed scala andere materialen, waaronder de meeste soorten kunststof en rubber.

 

 RTV Siliconen: flexibele chemisch bestendige afdichtingen

Voor toepassingen waar flexibiliteit bij hoge temperaturen essentieel is, biedt Lubribond RTV siliconen lijmen van het merk Momentive aan. Deze lijmen zijn chemisch bestendig en hebben van nature een hoge gebruikstemperatuur, waardoor ze ideaal zijn voor afdichtingen in verwarmingssystemen en andere warmtegevoelige toepassingen. Hun flexibiliteit maakt ze geschikt voor situaties waarin materialen verschillend uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld bij een verbinding tussen glas en aluminium. Een veelgebruikte toepassing van RTV-siliconenlijm is afdichting in centrale verwarming ketels.

 

 Anaerobe lijmen: sterke verbinding zonder zuurstof

Anaerobe lijm is een speciaal type één-componenten lijm dat uithardt door contact met metaal en afwezigheid van zuurstof. Het woord “anaerobe” verwijst naar het ontbreken van zuurstof. Wanneer anaerobe lijm wordt aangebracht op een oppervlak, zal het niet uitharden zolang het in contact blijft met lucht. Maar wanneer het wordt afgesloten tussen twee oppervlakken, bijvoorbeeld in een schroefdraadverbinding, zal het uithardingsproces beginnen. Deze lijmen kunnen gebruikt worden voor het borgen van bouten en moeren, het vastzetten van lagers en cilindrische delen of het afdichten van leidingen. Ze bieden uitstekende prestaties in toepassingen waar temperaturen boven 150 °C worden bereikt, zoals in CV-ketels, warmtepompen en gasbranders.

 

Het kiezen van de juiste lijm

Bij het kiezen van de juiste hittebestendige lijm is het van belang om rekening te houden met de materialen die u wilt verlijmen en de specifieke temperatuur vereisten van uw toepassing. Wanneer de materialen niet tegen hoge temperaturen bestand zijn, is het ook niet nodig een hittebestendige lijm te gebruiken voor de verbinding. Het is essentieel om de juiste lijm samenstelling te kiezen op basis van uw specifieke behoeften en materialen. Weet u niet precies welke hittebestendige lijm het beste bij uw project past? Neem dan contact met ons op, zodat we u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste lijmoplossing.