In tal van sectoren wordt steeds meer gebruik gemaakt van aluminium onderdelen. Aluminium is licht van gewicht, het laat zich gemakkelijk vormen en machinaal bewerken, het is sterk en gaat heel lang mee. Door de steeds bredere toepassing van aluminium is ook de vraag naar aluminium lijmen van een hoogwaardige kwaliteit sterk toegenomen. Lubribond speelt daar als toeleverancier voor professionele eindgebruikers met haar assortiment aluminium lijmen optimaal op in.

Verduurzamen met aluminium onderdelen

Bij aluminium denken we al snel aan hightech toepassingen, zoals in lucht- en ruimtevaart, robotisering en automatisering. Maar ook in de (af)bouw, machinebouw en automotivebranche worden steeds meer aluminium onderdelen gebruikt. De sterkste groei qua aluminium componenten is echter te zien bij het bouwen, assembleren en installeren van moderne installaties voor bijvoorbeeld het koelen, verwarmen en ventileren van woningen en gebouwen en in omvormers voor zonne- en/of windenergie. Voor al deze toepassingen levert Lubribond speciale aluminium lijmen en siliconen die het meest geschikt zijn om een duurzaam sterke verbinding te waarborgen.

Sterke verbinding voor bestaande en nieuwe toepassingen

De voordelen van aluminium ten opzichte van bijvoorbeeld staal of kunststof zit hem dus vooral in de combinatie van een licht eigen gewicht, het feit dat het niet kan roesten en de esthetische uitstraling. Dat zijn dan ook de belangrijkste redenen waarom aluminium veel wordt toegepast voor het maken van kozijnen, deuren, schuifpuien, carports, serres en dak- en gevelbekleding. Gezichtsbepalende elementen die naast duurzaam vooral ook strak afgewerkt moeten zijn. Door het benoemen van alle voordelen en toepassingsmogelijkheden komen we eigenlijk automatisch bij de vraag hoe een aluminiumverbinding het best gemaakt kan worden. Je kunt aluminium lassen of via een bout-moerverbinding vastzetten. Dat heeft echter diverse nadelen. Lassen gaat gepaard met warmte en dat heeft weer een nadelig effect op de integriteit van de aluminiumconstructie. Net als bout-moer-verbindingen biedt het lassen van aluminium weinig flexibiliteit tegen trillen en sterk uiteenlopende temperatuurverschillen. Daarnaast is het lassen of vastschroeven van aluminium veel tijdrovender dan lijmen. In dat laatste geval dient er immers ook nog schroefdraad in het aluminium aangebracht te worden. Zeker bij seriematige productie en assemblage maakt dat een groot verschil. En tot slot verdeelt lijm zich veel gelijkmatiger over het verbindingsoppervlak. Na uitharding vormt het als het ware één geheel met de aan elkaar gehechte aluminium delen.

Voor elke aluminiumverbinding de beste lijm

Zoals geschetst, worden aluminium onderdelen in gigantisch veel constructies, apparaten, machines en technische installaties toegepast. Daarnaast kan het gaan om het verlijmen van aluminium op aluminium, maar ook om het maken van lijmverbindingen tussen aluminium en staal, kunststof of composiet. Deze grote verscheidenheid zorgt er ook voor dat er voor elke toepassing en omstandigheid een aluminium lijm is ontwikkeld met de karakteristieke eigenschappen die het best geschikt zijn voor die specifieke toepassing. Lubribond zet de professionele Permabond, Crestabond en Momentive lijmsoorten voor aluminiumverbindingen even op een rijtje.

Anaerobe lijmen: Permabond levert een zeer uitgebreid gamma van deze een componentenlijm. Afhankelijk van de toepassingseisen kun je kiezen voor een anaerobe lijm met een zeer dunne, normale of dikke viscositeit. De capilaire en dunne producten uit het Permabond assortiment zijn uitermate geschikt als borgmiddel voor schroefdraadverbindingen. De lijmen met een normale dikte zijn juist weer prima toe te passen bij aluminiumverbindingen waarbij er sprake is van een bepaalde speling die opgevuld dient te worden. Voor het creëren van een vlakke pakking is de Permabond anaerobe lijm met de dikste viscositeit de beste optie. Deze pasta-achtige lijmen kunnen temperaturen tot 230 graden Celsius weerstaan. Ideaal dus voor aluminium afdichtingen in bijvoorbeeld CV-ketels, warmtepompen en andere technische installaties.

Eén-component epoxylijm: Permabond Eén-component epoxylijm is zowel mechanisch als chemisch zeer sterk. Ook kan deze lijm op hogere temperaturen worden belast. Deze lijm is dus zeer geschikt voor het verlijmen van zwaarbelaste aluminiumverbindingen. Vanwege de grote hittebestendigheid wordt de E een-component vaak toegepast in installaties voor verwarming, warmtewisselaars en verbrandingsmotoren. Permabond epoxylijmen worden vaak als vervanging voor soldeer-, las- en popnagelverbindingen toegepast. Het zorgt voor solide verbindingen tegen veel lagere productiekosten

Twee-component epoxylijm: Net als de E één-component epoxylijm is de Permabond T twee-componenten epoxylijm heel breed toepasbaar, bijvoorbeeld in de scheepvaart, automotive, luchtvaart, constructie en industrie. De toepassingen zijn bijna onbeperkt. De snelle uitharding bij kamertemperatuur maakt deze lijm extra geschikt voor seriematige productie van onder meer keukenapparatuur en auto-onderdelen. Door de hoge sterkte van de lijmverbinding, het verdelen van de spanning over een groter oppervlak en het vermogen om ongelijksoortige materialen te verbinden, maakt dat zeer veel verbindingen mogelijk zijn. Permabond Twee-componenten-epoxylijm kan ook voor voedselveilige verbindingen worden gebruikt.

Acrylaatlijmen: In de categorie aluminium lijmen blinken de Crestabond acrylaatlijmen uit als het gaat om toepassingen waar hoge trek- en pelkrachten kunnen optreden. Bovendien kunnen deze lijmen grote schokbelastingen opnemen. Acrylaatlijm, ook wel MMA-lijm genoemd, is snel-uithardend bij kamertemperatuur. Omdat met de acrylaatlijmen van Lubribond zeer veel materiaalsoorten kunnen worden verlijmd is het een populair product voor professionals in tal van branches en sectoren. Naast het verlijmen van aluminium kun je denken aan metalen zoals staal, aluminium en rvs, magneten, glas, technisch keramiek, composieten en diverse kunststoffen.

RTV-siliconen: Naast de diverse lijmsoorten voor aluminium worden met name in de chemie en petrochemie veelvuldig de RTV-siliconen van Momentive toegepast. Die kennen een hoog temperatuurbereik, zijn zeer flexibel en ze hebben een goede chemische bestendigheid.

De beste verbinding maak je met Lubribond Benelux

Zoek je voor een specifieke toepassing de meest geschikte aluminium lijm of wil je een deskundig advies over het gebruik van primers of activatoren? Leg je vraag aan ons voor en we komen samen vast tot een pasklare oplossing die aansluit op de eisen die aan een bepaalde toepassing worden gesteld. Lubribond Benelux is naast topleverancier van professionele lijmen en siliconen ook graag een waardevolle kennisleverancier. Neem dus gerust contact met ons op.